Εάν επιθυμείτε να επισκεφτείτε το χώρο των οχυρών επικοινωνήστε μαζί μας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 06-09-2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

       Ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη χαιρετίζει τη δημιουργία του Σωματείου «ΣΤΕΝΩΠΟΣ» και δηλώνει την πλήρη στήριξή του στο υπο σύσταση Σωματείο «ΦΙΛΟΙ ΟΜΟΡΦΟΠΛΑΓΙΑΣ» (Άνω Πορόια). Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδεχόμαστε την εξάπλωση του κινήματος εθελοντικής ενασχόλησης με σκοπό την ανάδειξη της Ιστορίας της οχυρωματικής Γραμμής Μεταξά. Ευχόμαστε να δημιουργηθούν αντίστοιχα Σωματεία και στους λοιπούς Νομούς στους οποίους εκτείνεται η εν λόγω οχύρωση προσβλέποντας στην ευρύτερη συνεργασία που θα οδηγήσει στον κοινό στόχο που περιλαμβάνει:

       α. Την ανάδειξη και προβολή της ιστορικής μάχης στα Οχυρά.

       β. Την διάσωση και διατήρηση της ιστορίας που αφορά στη μάχη των Οχυρών.

       γ.  Τη μελέτη και έρευνα για την ανεύρεση ιστορικών στοιχείων για τη μάχη των Οχυρών.

       δ. Την καθοιονδήποτε πρόσφορο τρόπο ενίσχυση και προβολή της μάχης των Οχυρών στην κοινωνία της Σιντικής, πανελλαδικά και παγκοσμίως.

       ε.  Τη διοργάνωση ενημερωτικών και διάφορων άλλων εκδηλώσεων.

     στ.  Την διαρκή μέριμνα και λήψη πρωτοβουλιών για την βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος των Οχυρών και της καθαριότητας αυτών.

       ζ.  Την καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης (ηθικής και υλικής) μεταξύ άλλων Σωματείων (προτρέπει δε και σε άλλους Νομούς, την σύσταση μη κερδοσκοπικών σωματείων) αφενός και αφετέρου μεταξύ αυτών και των κρατικών Αρχών.

       η. Την συστηματική καταγραφή της κληρονομιάς των προγόνων μας, με τη διάσωση, διατήρηση και προβολή των ιστορικών στοιχείων.

       θ. Τη δημιουργία χώρων (πχ μουσείου) για τη στέγαση,  τη διαφύλαξη και τη συντήρηση κάθε ιστορικού υλικού ή στοιχείου πού σχετίζεται με τη μάχη των Οχυρών κατά τόπους αυτών.

       Ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας του εμφανίζει ποιοτικές δράσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου (κι όχι μόνον κατά την επέτειο της μάχης των Οχυρών όπως κακόβουλα διαδίδεται), οι οποίες κορυφώνονται κατά την επέτειο της μάχης των Οχυρών. Ο Συνδέσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη:

 1. Πραγματοποιεί ενημερώσεις και ομιλίες σε Σχολεία και Συλλόγους
 2. Ξεναγεί αφιλοκερδώς και φιλοξενεί ομάδες επισκεπτών και συλλόγους
 3. αναπτύσσει συνεργασίες με άλλες οργανώσεις εθελοντικού χαρακτήρα
 4. επιδιώκει συνεργασίες με οργανώσεις του εξωτερικού (Γαλλία, Πολωνία, Σλοβακία, ΗΠΑ)
 5. Μεθοδεύει την επισκευή του οδικού άξονα που οδηγεί στο Ιστίμπεη (λεπτομέρειες για τις εξελίξεις σε επόμενη ανακοίνωση)
 6. Διεκδικεί με κάθε νόμιμο μέσο την παραχώρηση της παροπλισμένης Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Νέου Πετριτσίου και του παροπλισμένου στρατοπέδου Νέου Πετριτσίου, με σκοπό την αξιοποίησή τους που θα έχει ως σημείο αναφοράς τη μάχη των Οχυρών.
 7. Για 4η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει μαθητικό διαγωνισμό με θέμα Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ. Κάθε χρονιά συμμετείχαν περίπου 500 μαθητές από το Νομό Σερρών. Για τον επικείμενο μαθητικό διαγωνισμό προτάθηκε (από τον Σύνδεσμο) στο Υπουργείο Παιδείας η εξάπλωσή ΚΑΙ στα σχολεία του Νομού Θεσσαλονίκης. Αυτός ο διαγωνισμός αποτελεί εκπαιδευτική διαδικασία κατά την οποία τα σχολεία επισκέπτονται τα Οχυρά (σε όλη τη διάρκεια του χρόνου) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη και οι μαθητές εμπνέονται για να δημιουργήσουν πραγματικά αριστουργήματα (ζωγραφιές, ποιήματα, διηγήματα, τρισδιάστατες κατασκευές, ταινίες μικρού μήκους κτλ).
 8. Για 2η χρονιά διοργανώνει αγώνα δρόμου στο Μπέλλες με την επωνυμία ΔΡΟΜΟΣ ΘΥΣΙΑΣ σε συνεργασία με το ΑΣΑΕΔ του Υπουργείου Άμυνας και εθελοντικές οργανώσεις της περιοχής. Να σημειωθεί ότι στον 1ο ΔΡΟΜΟ ΘΥΣΙΑΣ συμμετείχαν περισσότεροι από 200 αθλητές που ήρθαν από όλη την Ελλάδα για να τρέξουν και να τιμήσουν τη μνήμη των υπερασπιστών των Οχυρών.
 9. Για 4η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιούνται αναβιωτικές δράσεις με τη συνεργασία καταξιωμένων ομάδων αναβίωσης από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.
 10. Πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό (Νορμανδία, Πολωνία) με σκοπό τη λήψη τεχνογνωσίας σε θέματα αναβιωτικών δράσεων ιστορικών γεγονότων (απόβαση στη Νορμανδία, μάχη του Ελ Αλαμέιν κτλ).
 11. Πραγματοποιούνται εκθέσεις με ζωγραφιές και κατασκευές που προκύπτουν από τους μαθητικούς διαγωνισμούς.
 12. Συμμετέχει ενεργά στην εκδήλωση μνήμης του ήρωα Δημήτριου Ίτσιου που γίνεται στα Άνω Πορόια κάθε χρόνο.

       Να διευκρινιστεί ότι ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη ουδέποτε επέδειξε «τοπικιστική» δράση (όπως κακόβουλα διαδίδεται), καθώς βάσει του καταστατικού του έχει ως σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας των οχυρώσεων της Γραμμής Μεταξά στο σύνολό της. Η ιδρυτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου αποφάσισε να εστιάσει στην υποστήριξη του Οχυρού Ιστίμπεη και των πέριξ αυτού οχυρών, όχι λόγω «τοπικισμού» αλλά με πλήρη επίγνωση των περιορισμένων δυνατοτήτων που υφίστανται (πενιχρά οικονομικά και πόροι). Η δημιουργία κι άλλων εθελοντικών οργανώσεων (πχ ΣΤΕΝΩΠΟΣ, ΦΙΛΟΙ ΟΜΟΡΦΟΠΛΑΓΙΑΣ) που έχουν κοινούς στόχους με τον Σύνδεσμο Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη έρχεται να επαληθεύσει την ορθότητα αυτής της απόφασης και να ενισχύσει την ανάδειξη και των άλλων οχυρωματικών έργων της περιοχής.

       Τέλος καλούμε τον Δήμο Σιντικής να στηρίξει τις προσπάθειες όλων των οργανώσεων που έχουν ως σκοπό την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και να συμβάλει με τα μέσα που διαθέτει στην ανάδειξη της επετείου της μάχης των Οχυρών που γίνεται κάθε Απρίλιο προγραμματίζοντας μια σειρά επετειακών εκδηλώσεων (κατά το πρότυπο των επετειακών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη Νορμανδία) που θα διαρκούν πολλές ημέρες και θα εκτείνονται από τα Πορόια μέχρι το Άγκιστρο.

06/09/2017

 

Post a comment